- De baas van de noodlijdende Chinese vastgoedreus Evergrande heeft afgelopen week noodgedwongen aandelen moeten verkopen.
- Het gaat om verkopen ter waarde van ongeveer 57 miljoen euro aan een niet nader genoemde derde partij.
- De Chinese overheid heeft aangegeven dat er geen reddingsoperatie komt om Evergrande voor een faillissement te behoeden.
- Lees ook: Oprichter Evergrande lapt €1 miljard bij om te zorgen dat vastgoedreus niet acuut omvalt
De oprichter en topman van de noodlijdende Chinese vastgoedreus Evergrande heeft noodgedwongen zijn belang in het bedrijf moeten verkleinen, zo blijkt uit documenten die zijn gedeponeerd bij de beurs van Hongkong.
Afgelopen week heeft miljardair Hui Ka Yan over een periode van vier dagen 277,8 miljoen aandelen Evergrande verkocht aan een derde partij. Volgens de gedeponeerde documenten is dit gedaan om een risico van die derde partij af te dekken.
De documenten vermelden niet wie de aandelen heeft gekocht en tegen welke prijs. Maar uit berekeningen van persbureau Bloomberg blijkt dat het om een bedrag van omgerekend ongeveer 57 miljoen euro moet gaan, gebaseerd op de gemiddelde aandelenkoers van Evergrande afgelopen week.
Het belang van Hui in Evergrande is door de aandelenverkoop gedaald van 61,88 procent naar 59,78 procent.
De aandelenverkoop komt bovenop een reeks verkopen van persoonlijke bezittingen van Hui in de afgelopen maanden om te kunnen voldoen aan de acute betalingsproblemen van het bedrijf.
De Chinese overheid heeft naar verluidt druk uitgeoefend op Hui om eigen middelen in te zetten om aan de verplichtingen van Evergrande te voldoen, zeiden anonieme bronnen afgelopen oktober tegen Bloomberg. Eind november verkocht de topman omgerekend voor ruim 1 miljard euro aandelen van het bedrijf.
Volgens de Bloomberg Billionaires Index is het vermogen van Hui geslonken tot iets meer dan 6 miljard dollar, tegen een geschatte rijkdom van 42 miljard dollar in 2017.
China: overheid gaat Evergrande niet redden
Afgelopen donderdag gaf de baas van de Chinese centrale bank, Yi Gang, aan dat als Evergrande niet aan zijn schuldverplichtingen kan voldoen, dit zal worden beschouwd als een private aangelegenheid voor de financiële markt, aldus Bloomberg. De Chinese overheid lijkt hiermee niet van plan om Evergrande met overheidsgeld van de ondergang te redden.
Vastgoedontwikkelaar Evergrande torst een schuldenlast van omgerekend ruim 260 miljard euro met zich mee. Het bedrijf met het hoofdkwartier in de Chinese stad Shenzhen wordt nauwlettend gevolgd op financiële markten aangezien een faillissement bredere repercussies kan hebben in de Chinese vastgoedwereld en mogelijk ook daarbuiten.
Afgelopen week verlaagde kredietbureau Fitch Ratings zijn beoordeling van Evergrande. Fitch bestempelde Evergrande tot wanbetaler, nadat twee dochterbedrijven rentebetalingen op schulden niet hadden voldaan.